top of page

Data exactă a ridicării lăcaÈ™ului din Poieni este necunoscută; se spune că biserica ar fi fost adusă în vatra satului dintr-un loc denumit semnificativ “Valea Bisericii” în jurul anului 1800, cu ocazia sistematizării satelor din Banat. 

Construită iniÈ›ial din bârne masive de stejar, biserica este reparata între anii 1935 - 1938, aducându-se modificări substanÈ›iale: se schimbă acoperiÈ™ul de È™indrilă cu tablă zincată; ferestrele se înlocuiesc cu unele mai mari; turnul-clopotniță este îmbrăcat în tablă. 

În 1948, pereÈ›ii exteriori sunt căptuÈ™iÈ›i cu È™indrilă iar biserica este ridicata pe un soclu de piatră de 0,50 m. În ultima decada, biserica a fost restaurata, redându-i-se aspectul iniÈ›ial prin schimbarea uÈ™ilor È™i a acoperiÈ™ului de tablă cu unul din È™indrilă precum È™i descoperirea grinzilor de lemn. 

Mobilierul s-a conservat destul de bine, putându-se admira stranele È™i o parte din scaunele originale, precum È™i un frumos scaun episcopal. De asemenea, s-a păstrat chivotul bisericii, lucrat din lemn de tei, sculptat cu frunze de acant. Acesta poartă inscripÈ›ia, în culoare albă, „Î 800 10” , adică 1810, reprezentând anul în care a fost executat. 

Pictura, de asemenea bine conservata, aparÈ›ine meÈ™terului Petru Nicolici din Lugoj, fiind executată în 1812. 

Biserica Cuvioasa Paraschiva - Poieni, județul Timiș
Cod LMI:  TM-II-m-A-06274
bottom of page