top of page

Amplasată în vârful unui deal, în mijlocul unui cimitir-grădină, biserica de lemn din Crivina de Sus este cea mai veche astfel de biserică din zonă, tradiÈ›ia orală precum È™i o inscripÈ›ie în chirilică de pe portalul sudic consemând anul 1676 ca an al ridicării acesteia.  Testelele dendrocronologice prelevate în vara anului 2016 confirmă vechimea acesteia.

 

Gradul ridicat de unicitate al bisericii, argumentează înscrierea acesteia ca È™i monument istoric de tip A, biserica remarcându-se prin planimetria mai rar întâlnită, în care È™i pronaosul este poligonal, cu 3 laturi. Ca È™i sistem constructiv, putem vorbi de unul mixt, altarul È™i pronaosul fiind realizat în sistem blockbau, cu îmbinări în coadă de rândunică, în timp ce pronaosul este realizat în sistem "în căței".

 

Istoria acestui edificiu este extrem de bogată, documentele È™i inscripÈ›iile de pe biserică, amintesc de prima aÈ™ezare a bisericii, în Ilia, pe Valea MureÈ™ului, locaÈ›ie de unde a fost adusă la începutul secolului XVIII, pe MureÈ™. Conform tradiÈ›iei, biserica a fost donată comunității din Crivina de către o văduvă bogată. O inscripÈ›ie de pe latură sudestică a altarului, corelată cu istoria edificiului È™i a zonei, dar È™i legătura cu anumite personaje istorice, ridică ipoteza ca odată, biserica să fi servit ritului calvin, ipoteză susÈ›ine È™i de lipsa picturilor din interiorul bisericii.

 

Biserica de lemn din Crivina de Sus, este centrul unui proiect multidisciplinar (Biserici Înlemnite din Banat), ce se desfășoară din anul 2013, la iniÈ›iativa AsociaÈ›iei PeisagiÈ™tilor din România, Filiala Teritorială Vest, proiect gândit ca o sumă de ateliere interdisciplinare de arhitectură ÅŸi urbanism, peisagism, restaurare de pictură ÅŸi piatră, antropologie ÅŸi studii

culturale. În cadrul proiectului s-a reuÈ™it È™i montarea unui acoperiÈ™ provizoriu de protecÈ›ie. realizat dintr-o membrană tensionată, acoperiÈ™ ce permite desfășurarea acÈ›iunilor de cercetare È™i a celor de restaurare.

Biserica Cuvioasa Paraschiva - Crivina de Sus, județul Timiș
Cod LMI:  TM-II-m-A-06214
bottom of page