top of page

Biserica de lemn din incinta Muzeului Satului din Timișoara a fost ridicată în jurul anului 1746 în satul Remetea Luncă din județul Timiș, purtând hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. În 1806, in Remetea s-a construit o altă biserică, tot din lemn, dar mai încăpătoare. Cu această ocazie, biserica veche a fost cedată satului Topla, aflat la 4 km înspre nord. Mutarea s-a făcut în anii următori, folosindu-se tăvălugi de stejar trași de 24 perechi de boi. 

Din cauza depopulării satului Topla și a pericolului degradării, prin anii 1980 au început primele demersuri pentru strămutarea bisericii. În 1987 biserica a fost demolată, iar în 1992 a fost transferată la Muzeul Satului din Timișoara. În perioada 1994-1996 s-au desfășurat lucrări de montare și restaurare. 

Sfințirea bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a avut loc în 1997. După această dată, biserica s-a reîntors la scopul pentru care a fost ridicată, devenind parohie ortodoxă pentru locuitorii din zona Pădurea Verde.

În curtea bisericii există o clopotniță din lemn, cu clopot; așezate într-un cadru natural, câteva cruci din piatră, lemn și metal întregesc tabloul bisericii de epoca; ansamblul este completat de o troiță din lemn, realizată dintr-un trunchi de copac doborât de furtună, de către meșterul popular Alexandru Perta-Cuza. 

Biserica Nașterea Maicii Domnului - Topla (acum Timișoara - în incinta Muzeului Satului), județul Timiș
Cod LMI: TM-II-m-A-06093

ARC360 este un proiect al:

Parteneri

bottom of page