top of page

Se pare că biserica de lemn din Românești ar fi fost construită undeva pe Valea Mureșului și adusa la Românești în decursul secolului al XVIII-lea. Odată cu zidirea noii biserici în vatra satului, biserica de lemn a devenit capelă de cimitir. 

Poziționarea bisericii pe deal, în mijlocul cimitirului, precum și caracteristicile unice ale acesteia, conferă locului un aspect deosebit de pitoresc. Pereții sunt construiți din lemn de gorun, acoperiți în exterior cu lipituri de pământ. Turnul de lemn, placat cu șindrilă, sprijină cel mai frumos bulb de inspirație barocă păstrat în Banat. Streașina de la intrarea în pronaos este remarcabilă, fiind prelungită până aproape de pământ în scopul protejării intrării de intemperii. Podelele de pământ și acoperișul din șindrilă completează aspectul rustic autentic al bisericii din Românești. O clopotniță separată străjuiește biserica pe partea de nord-vest. 

Din păcate, biserica se află într-o stare de degradare avansată, începând cu acoperișul și continuând cu pictura din interior. La momentul realizării acestui proiect nu există planuri de reabilitare. 

Biserica Nașterea Sf. Ioan Botezătorul - Românești, județul Timiș

ARC360 este un proiect al:

Parteneri

bottom of page