top of page

O inscripÈ›ie incizată în piciorul mesei altarului atestă construirea acestei biserici în anul 1737. Conform tradiÈ›iei locale, biserica ar fi fost adusa dintr-un loc numit “Ocolitura lui IliÈ™oni”, la sfârÈ™itul secolului al XVIII-lea, cu prilejul sistematizării localității. După 1938, odată cu construcÈ›ia unei biserici noi, biserica de lemn devine capelă de cimitir. Astăzi, ea serveÈ™te È™i ca biserică parohială a satului Zorani, situat la 1 km de Margina. 

PereÈ›ii, ciopliÈ›i din bârne masive de stejar, au fost acoperiÈ›i la exterior cu lipitură de pământ cu prilejul unor lucrări de reparaÈ›ie efectuate în 1924. Învelitoarea acoperiÈ™ului este din È™indrilă, iar deasupra pronaosului se înalță un mic turn-clopotniță. Pictura s-a păstrat în mică măsură, doar pe bolta semi-cilindrică a naosului. Un studiu recent al cercetătoarei Rodica Vârtaciu demonstrează ca pictura aparÈ›ine pictorilor Lazăr si Gheorghe Gherdanovici, È™i a fost realizată in deceniul trei al secolului al XIX-lea sau cel mai târziu la începutul deceniului următor. 

În anul 2012, împreună cu alte câteva biserici din lemn din Banat, biserica din Margina a fost inclusă într-un proiect de restaurare. S-a revenit la pereÈ›ii descoperiÈ›i din bârne de stejar, însă conform unor surse din DirecÈ›ia JudeÈ›eana pentru Cultură, TimiÈ™, se pare ca s-ar fi intervenit mai mult decât necesar, astfel alterându-se drastic aspectul original al bisericii. 

Biserica Cuvioasa Paraschiva - Margina, județul Timiș
bottom of page