top of page

Datând din secolul al XVIII-lea, biserica din Căpăt, comuna RacoviÈ›a, a fost relocată de câteva ori în decursul existenÈ›ei sale. Se pare ca biserica ar fi fost ridicată într-un sat denumit SăliÈ™te; prima strămutare, pe un loc numit “Izvor”, ar avut loc la sfârÈ™itul secolului al XVIII-lea din cauza inundaÈ›iilor frecvente. În jurul anului 1840, datorita sistematizării localității, biserica a fost mutată pe  locaÈ›ia actuala. În 1925, lânga biserica de lemn a fost ridicată È™i biserica nouă a satului. 

În 1931, acoperiÈ™ul È™i turnul clopotniță au fost distruse de o furtună puternică, fapt care a determinat Muzeul Bănățean să întreprindă ample lucrări de restaurare. În 1932, biserica a fost declarată monument istoric. 

Din păcate, reparaÈ›iile din 1931 au fost ultimele lucrări de anvergură întreprinse. La momentul actual, biserica se află într-un stadiu grav de degradare. În primăvăra anului 2017, biserica a fost acoperită cu o folie de protecÈ›ie, în urma unei acÈ›iuni voluntare. Desigur că, datorită frumuseÈ›ii È™i semnificaÈ›iei profunde pe care o posedă, biserica de lemn din Căpăt merită mult mai multă atenÈ›ie publică, fapt pentru care a È™i fost inclusă în acest proiect de promovare. 

​

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Căpăt, județul Timiș
Cod LMI: TM-II-m-A-06194
bottom of page